De wijncursussen voor de eerste helft van 2025 zijn ingepland! Zie hieronder de nieuwe data.
Ben je wijnliefhebber en wil je wel eens wat meer weten over wijn? Volg dan een wijncursus!
Wij organiseren diverse wijncursussen per jaar, volgende de officiële SDEN- standaard. Daarbij bieden we de cursussen SDEN-1, SDEN-2 en ook SDEN-3 aan. Daarnaast bieden we ook een wijnspijs-cursus aan.
Je kunt bij ons meedoen aan een cursus:
- ‘Ik weet wat van Wijn’ (SDEN-1)
- ‘Ik weet meer van Wijn’ (SDEN-2)
- ‘Ik weet veel van wijn’ (SDEN-3)
- Wijn spijs-cursus met Wijnstudio
Meer dan 300 wijnliefhebbers uit o.a. Deventer, Olst, Heeten, Schalkhaar en natuurlijk Diepenveen gingen u al voor. Evenals uit Raalte, Bathmen, Gorssel, Eefde, Twello, Apeldoorn, Holten e.o.
Beginnerscursus ‘Ik weet wat van Wijn’ (SDEN-1 – Wijnvignet)
De populaire cursus ‘Ik weet wat van wijn’ brengt je in drie avonden veel kennis en informatie over wijn: wat is wijn, hoe wordt wijn gemaakt, waar wordt wijn gemaakt, hoe herken je de belangrijkste druivensoorten en hoe proef je wijn. Dat laatste zal veelvuldig worden geoefend, met minimaal 8 wijnen per avond. De cursus is van 19.30 – 22.00 uur.
De kosten voor deze cursus (incl. cursusboekje) die bestaat uit drie avonden bedragen € 135,- (2024); vanaf 2025 zijn de deelnamekosten € 145,-
Direct na afloop van de laatste avond kun je ook examen doen en bij goed resultaat ontvang je direct je ‘Wijnvignet’ diploma! De kosten voor het (facultatieve) examen bedragen €15,-
De volgende cursussen SDEN-1 staan gepland:
– Start Woensdag 11 september, 25 september en 9 oktober (Vol)
– Start Woensdag 23 oktober, 13 november en 27 november (Vol)
– Start Woensdag 8 januari, 22 januari en 5 februari 2025
– Start Woensdag 5 maart, 19 maart en 2 april 2025
– Start Woensdag 14 mei, 28 mei en 11 juni 2025
– Start Woensdag 4 juni, 18 juni en 2 juli 2025
Mail of bel als je je wilt aanmelden of meer informatie wilt ontvangen.
Vervolgcursus ‘Ik weet meer van Wijn’ (SDEN-2 – Wijnoorkonde)
In deze cursus verdiep je je kennis over wijn in vijf avonden. Je gaat dieper in op de karakteristieken van de belangrijkste druiven, op de groeiomstandigheden van de druif en op de kunst van het wijn maken. Daarnaast worden de belangrijkste wijngebieden van de wereld behandeld. Natuurlijk proef je in de deze cursus de nodige wijnen: zo’n 8 wijnen per avond. Bij deze cursus komt het uitgebreide cursusboek ‘Ik weer meer van van Wijn’.
De kosten voor deze cursus die bestaat uit 5 cursusavonden bedragen € 245,- ; vanaf 2025 zijn de kosten € 265,- (excl. cursusboek à € 35,- )
De geplande data voor de wijncursus SDEN-2 zijn:
– Woensdag 18 september, 2 & 16 oktober, 6 & 20 november (Vol)
– Woensdag 15 januari, 29 januari, 12 & 26 februari en 12 maart 2025
– Woensdag 26 maart, 9 & 23 april, 7 & 21 mei 2025
De cursus start om 19.30 uur en duurt tot ongeveer 22.00 uur.
Voor meer informatie of aanmelden, bel 06 – 229 33 770 of mail naar info@proefdiepenveen.nl
Gevorderdencursus ‘Ik weet veel van Wijn’ (SDEN-3 – Wijnbrevet)
Met veel plezier verzorgen we in het najaar van 2024 (zie data hieronder) weer de gevorderdencursus ‘Ik weet veel van Wijn’ op SDEN-3 niveau. Je bereidt je hiermee voor op het Wijnbrevet-diploma.
Deze professionele wijncursus trekt zowel professionals in de wijnvakhandel en horeca als wijnliefhebbers die zich verder willen verdiepen in wijn.
In acht avonden gaan we dieper in op wijn waarbij zowel de theorie, als de praktijk uitgebreid aan bod komt. Nooit saai, veel boeiende details, waardevolle informatie en steeds ondersteund door zuivere, typische wijnen van gerenommeerde huizen. Veel wijnen passeren de revue waarbij we zorgvuldig zoeken naar een mooie mix van stijlen. Je proeft minimaal 8 wijnen op een avond.
Na de cursus heb je gedegen kennis over de wijnstreken wereldwijd, welke wijnen er worden geproduceerd, de karaktereigenschappen van een variëteit aan druivenrassen, hoe wijnen worden gemaakt en welke wetten en regels er gelden. Daarnaast kun je wijnen proeven, herkennen en beoordelen.
Aan het einde van de cursus heb je voldoende kennis voor het landelijk erkend examen SDEN3.
Deze cursus zal worden verzorgd door de Registerwijndocent en Vinoloog Jeroen Ter Wal. Jeroen heeft als sommelier bij diverse tophoreca gewerkt en heeft zijn liefde voor het vak opgedaan bij o.a. Kurhaus en Savelberg. Met Jeroen als docent is een boeiende, leerzame en verrijkende wijncursus gegarandeerd!
De cursus SDEN-3 in 2024 is gepland op de volgende data:
– Donderdag 26 september; 10 en 24 oktober; 7 en 28 november, 12 december, 9 en 16 januari 2025 (VOL)
– In september worden de nieuwe data voor de SDEN-3 cursus in 2025 gepland. Heb je belangstelling, laat het weten!
De kosten voor deze cursus van 8 avonden bedragen € 495 incl. btw en exclusief het boek ‘Ik weet veel van Wijn’ (bij aanvang van de cursus verkrijgbaar voor € 45 )
Voor inschrijven of meer informatie mail naar info@proefdiepenveen.nl Of bel 06 – 229 33 770.
Wijn spijs-cursus
De wijn-spijs cursus is gepland! In samenwerking met Wijnstudio, de ontwikkelaar van een hoog aangeschreven wijn-spijs cursus in Nederland, start deze cursus in oktober in Deventer.
We doen dat in samenwerking met een van onze gewaardeerde horecaklanten.
De Wijn en Spijs module is een systematisch opgebouwde cursus in drie middagen, waarbij de theorie duidelijk uitgelegd wordt en direct in praktijk wordt gebracht.
Je proeft elke les 8 wijnen en 8 hapjes. De proefervaringen worden samen besproken. Zo leer je hoe je kunt koken naar de wijn, en hoe je de wijn kiest of aanpast.
De cursus wordt verzorgd door ervaren professionals.
De cursus vindt plaats bij Trinibra, Golstraat 6 in Deventer.
– Data in 2024: Zondagmiddag 20 oktober, 3 november en 17 november, van 13 tot 16 uur (nog 1 plek vrij)
Deelname komt op 349,- euro per persoon, incl. studieboek, werkschrift en examen.
Inhoud van de cursus
De chef bereidt de hapjes. De wijnen zijn van goed tot zeer goed niveau. Het is geen kookschool, alles is voor je bereid, het gaat om ervaren, uitproberen en begrijpen wat goed en niet goed werkt en waarom. Alles wordt theoretisch onderbouwd.
Dag 1: wijnproeven, menuleer, smaakleer
- de betekenis van gastronomie
- de gastronomische proefmethode
- smaakpatronen, karakter, smaakprofiel
- de gastronomische methode
- menuleer, cultuurgebonden
- de spanningsboog, balans
- een probleem oplossen
- smaakverzadiging, smaakdominantie
Dag 2: ‘chef module’ koken naar de wijn, kooktechnieken
- kooktechnieken, keuzes, met en zonder water
- overige smaakmakers
- koken naar de wijn
- kooktechnieken
- de waterscheiding
- zwaarte gebruiken
- snijtechnieken
- kleuren in een gerecht
Dag 3: ‘sommelier module’ de wijn bij het eten
- wijn proeven en wijn kopen
- dominante smaken in een gerecht
- wijn aanpassen
- kleuren in wijn
- de vorm van het glas
- aperitiefwijnen
- kaas en wijn
- dessertwijnen
- aansluitend: examen
- inclusief examen duurt deze les een kwartier langer
Is dit wat voor jou? Laat dan deze gelegenheid niet voorbijgaan.
Voor meer informatie en aanmelden, mail naar info@proefdiepenveen.nl of bel naar 06 – 229 33 770.