Wijn-spijs tips voor Kerst

De feestelijke maand december is weer gestart! Hier horen heerlijke en mooie wijnen bij. We hebben enkele wijnen voor je op een rijtje gezet. Bij deze wijnen staan passende wijn-spijs suggesties.

Roero Arneis – Filippo Gallino

De Roero Arneis van Filippo Gallino is een frisse, witte wijn gemaakt van 100 procent Arneis. Strogeel in kleur en bloemig en fruitig in de neus met de geur van perzik en appel. Het is een droge witte wijn die het goed doet als aperitief en zeker ook super combineert met visgerechten en groene groenten.

Serveer het volgende gerecht als voor- of tussengerecht. Rijk van smaak, maar toch licht genoeg om in een meer-gangenmenu te passen: Doperwten met munt en ricotta – Pelgrim

Wij kozen als begeleider van deze Arneis voor: Risotto met doperwtjes, ricotta en citroenrasp van The River Cafe – okoko recepten

wijn spijs kerst

Steinwiege Riesling – Schnattmann

De Steinwiege Riesling van het huis Schnattmann is een soepele Riesling uit Württemberg, vol gul steenfruit, appel en citrus, subtiele hints van hooi en gist, en een lekker droog trekkend mineraal mondgevoel.

Deze wijn blijft rechtovereind bij intense smaken van bijvoorbeeld de Aziatische keuken. Voor kerst is deze wijn ook voortreffelijk te combineren met een mooi ceviche van witvis. Pak deze kerst uit met de klassieke Peruaanse ceviche uit het kookboek Mi Casa Peru.
Link naar recept: Ceviche – Foodies

Siccàri Rosso AppassimentoSanta Tresa

Een mooie neus, met accenten van donker, maar ook gedroogd fruit, aromatische kruiden, geroosterde venkel en een hint van zwarte peper. Zijdezacht en soepel, met een aangename frisheid. Een absolute allemansvriend!  

Of je deze wijn nu bij de borrelplank serveert, de gourmetschotel óf een mooi stuk rood vlees, al deze keuzes passen. Wat dacht je van deze ‘Bistecca’ met paddenstoelen in marsala?

Spätburgunder ‘Quarz’ – Gies-Düppel

Deze Duitse Pinot Noir is een schitterende volle houtgerijpte, ronde wijn met rijp zwart fruit en fijne zachte tannines.

Combineert mooi met de romige zachtheid én de aardse smaken van paddenstoelen. Een varkenshaasje met champignonsaus kan dus perfect met Kerst! Maar in combinatie met gegrild vlees wordt de wijn nóg mooier. Denk aan een feestelijke lamsrack met een groene kruidenkorst.

CA 66 Chardonnay – Weingut Hannes Sabathi

Een fris en fruitig bouquet, elegant en goed in balans. De frisheid en citrusaroma’s combineren perfect met subtiele hints van toast en vanille, dankzij de rijping op vat.

Combineer ‘m met oesters, schelpdieren, garnalen, vissoep, gegrilde vis en zachte kazen. Serveer bij het kerstmenu eens een klein portie Bouillabaisse als tussengerecht, de ultieme match met deze rijke Chardonnay.
Link recept: Bouillabaisse met rouille | Miljuschka

chardonnay

Chenin BlancChâteau de Fesles

Een wijn waar je stil van wordt. 100% Chenin Blanc, afkomstig uit het hart van de Loire. Rijk, mineraal en soepel, met een zachte kruidigheid, en aroma’s als honingbloesem, gele appel, vuursteen en subtiel geroosterd hout.

Wat een prachtige wijn om te combineren met de zilte, zachte smaken van gebakken coquilles. Wij vonden een verrukkelijk recept waar ze gecombineerd worden met gekaramelliseerde ui en miso.
Link recept: Chef Rens’ gebakken coquille met gekarameliseerde ui en miso – Premier Seafarmers by Nature

chenin blanc

Chianti Rufina Riserva – Fattoria di Basciano

Afkomstig uit Toscane en gemaakt van Colorino en Sangiovese druiven, heeft deze robijnrode wijn 18 maanden gerijpt in eiken houten vaten. In de neus aroma’s  van pruimen, bessen, kersen, bloemen en specerijen. Een peperige afdronk met soepele tannines bepalen de smaak.

Heerlijk bij wild- en vleesgerechten, zoals ossobuco, wilde eend of hert. Als suggestie voor kerst geven we ‘Gebraden Hazenrug met Pancetta’. Een klassieker die prachtig combineert met de Chianti.
Link recept: gebraden hazenrug met pancetta | delicious.magazine

Vinsobres – Famille Perrin

Diep donker robijnrood, met aroma’s van roodzwart fruit, zoethout en Provençaalse kruiden. Tonen van rijpe zwarte bessen en zwarte olijven, gevolgd door een goede afdronk met rijpe zachte tannines.

Een klassieker die fantastisch samengaat met de wijn is een hertenbiefstuk met bessensaus en een verfijnde puree. Wij vonden dit heerlijke recept.
Link recept: hertenbiefstuk met bessensaus, gepofte biet en mierikswortelcrème